Президентът на Тетевен Волей: В България постоянно сменяме правилата на играта

„Първенството трябва да е с ясен регламент още от самото начало“

1. Какъв трябва да бъде форматът на Суперлигата с 12 отбора?

Нашата позиция, която съм изразил и пред Българска федерация по волейбол, е запазване на формата на първенството с 10 отбора за Суперлигата. Доводите, които съм изтъкнал, не са свързани толкова с това, че ще се увеличи програмата на първенството, съответно ще има повече мачове, ще има повече разходи и ще се намалят приходите от Министерството за клубовете, които са е първата десетка. Основният довод е, практиката при нас показва, че в България за съжаление постоянно се сменят правилата на играта, а това нещо пречи изключително много за изграждането на един положителен имидж на волейбола като цяло. Съответно при търсенето на спонсори тази несигурност и тази промяна на правилата от година на година според различни обстоятелства малко или много пречи за намирането на потенциални партньори на клубовете. Ако приемем, че форматът на първенството е 12 отбора, то със сигурност това е добре за публиката, защото ще има повече събития и срещи, и за самите състезатели, тъй като ще имат по-голяма практика.
Ако говорим за самия формат, със сигурност първоначално трябва да се проведат мачове на разменено гостуване – всеки срещу всеки. За да може всеки да премери сили срещу всеки и да има повече срещи и като домакин, и като гост. Оттам нататък провеждането на плейофите при 12 отбора ще е много трудно, ако се провеждат плейофи за всички отбори или за първата десетка. Предполагам, че е добра формулата от тази година – първите 8 отбора или първите 6. Съответно останалите 6 или да играят плейофи за оставане, или отново да е регламентът от тази година – последният изпада, а предпоследният играе плейаут. Да ви призная честно, не знам коя е най-удачната формула. Зависи какво се цели с даденото първенство. Дали се цели да се популяризира волейболът, дали се цели да има повече партньори на клубовете и на самата федерация.
Друг е въпросът дали може да се създадат 12 абсолютно равностойни и балансирани отбори и съответно колко това ще повлияе на бюджетите на клубовете. Аз като председател на клуб за 8 години мога спокойно и отговорно да кажа, че оцеляването и съществуването на един волейболен клуб в нашата държава се случва изключително трудно, защото не се намират средства в нашия случай нито от община, нито от спонсори или поне ако се намират, то това става изключително трудно.

2. Какви предложения бихте отправили към ръководството на НВЛ за новия сезон?

Първенството трябва да е с ясен регламент още от самото начало. Още от септември месец да е ясно как ще се провежда. Да няма тези не регламентирани и прекалено дълги паузи, които обикновено се правят в полза на националните гарнитури, а не в полза на клубовете и тяхната организация. Безспорно трябва да се търси формат, в който всички клубове да бъдат абсолютно равнопоставени. Аз това го коментирах с Евгени Иванов. Нашият клуб тази година като дебютант в Суперлигата безспорно беше ощетен откъм телевизионно излъчване. Единствените два клуба, които не получиха телевизионно излъчване, бяха Тетевен и Перник. За разлика от Перник, нашият клуб се представи достойно, постигна 7 победи, 8-мо място в класирането, доста от загубите бяха с 2:3. Нито като домакини, нито като гости не бяхме излъчени в ефир. Това безспорно ни доведе много негативи, тъй като загубихме и спонсор, който беше поставил условие поне една среща да бъде излъчена. Това не се случи, независимо че ние изпратихме писмо до БНТ да бъде излъчена поне една среща и то като гост, тъй като нашата зала не отговаря на 100 процента на условията за излъчване на мачове по телевизията.

3. Одобрявате ли увеличаването на Висшата лига с 16 отбора?

Сложен въпрос. Отново опираме до това какво се цели с това увеличаване. Какво се търси като краен ефект след една, две и повече години. Може би е добре дотолкова, доколкото ще има повече поле за изява на повече отбори. Предполагам, че ще се оформи някакъв плейоф между първата и втората осмица. От друга страна пак опираме до въпроса колко нашето първенство и клубовете в България са готови да създадат лига от 16 отбора. Какъв би бил изходът от това нещо, дали няма да е прекалено скъпо за клубовете, защото повече отбори означава повече мачове, но и повече разходи.
Като цяло вариантът с 16 отбора изглежда да е добър формат, но вече как ще се проведе, не мога да говоря. До нас не е изпратена информация каква е идеята на първенството с 12 отбора, с 16 отбора, какво налага това увеличение.
Другото нещо, който също изразих като позиция от наша страна пред БФВ, е, че според нас тези промени е хубаво да случват не от днес за утре, а да се правят прогнозирано. Да кажем за 2020 година всички да знаят отсега, че ще се извърши промяна на първенството и ще се промени регламентът по този и този начин. За да може всеки да си прави плановете и сметките. Сега на практика излиза, че е нямало никакво значение кой за какво се бори, както в Суперлигата, така и във Висшата лига. При условие, че форматът се променя с увеличаване на отборите, тези срещи, които са проведени като плейофи и като плейаути, излизат безсмислени.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *