Президента на ВК „Тетевен Волей“: Клубът се нуждае от спешно финансиране

Интервю с Иван Цветков – председател на Управителния съвет и Президент на ВК „Тетевен Волей“ относно състоянието на клуба.

 

Клубът се нуждае от спешно финансиране, за да продължи своето развитие, а ето какво сподели г-н Цветков за това в какво положение се намира амбициозният тим от Тетевен:

 

– Разкажете ни малко повече за ВК „Тетевен Волей“.
– Това безспорно е доста интересен въпрос, защото да разкажеш малко за нещо, което има 8 годишна история, е трудно. Семпло може да се каже следното – официалната дата на създаване на волейболния клуб е 3 юли 2008 г. ВК „Тетевен Волей“ има два периода на формиране – единият е неформален, другият е формален. Първият датира от 2003 г., когато идеята за възраждане на волейбола в Тетевен е факт, но не е подплатена с регистриран професионален волейболен клуб. Тогава съществува само любителска формация, която практикува волейболния спорт за здраве, а дейността на тази формация продължава повече от 5 години. Този състав има различни резултати и постижения, а именно 8 участия в турнири и 8 финала, от които 4 спечелени, както и участие в Любителска волейболна лига, където показва престижно класиране. Тогава идва моментът, в който на всички тези хора от екипа, които са част от основата на клуба, се ражда идеята, че този отбор, за да се развие и за да продължи възхода си, трябва да мине вече към официално регистриране и съответно професионализиране. Идеята като фундамент цели две неща. Първата е, да се възродят традициите на Тетевен във волейболния спорт, които са характерни от далечното минало – 70-те, 80-те години, когато градът ни е имал сериозни традиции във волейбола, със сериозен и силен представителен мъжки отбор и е бил един от факторите в държавата. Втората концепция визира възможността децата на община Тетевен и такива, които имат желание да дойдат от други места, да практикуват волейболния спорт, да го тренират, да се занимават с него любителски и професионално. Разбира се, една част от тях ще тренират за здраве, а друга – за израстване и преминаване в мъжкия състав, както и за формирането им в национални състезатели по волейбол. Това са двете основни концепции, заложени при официалното регистриране и създаване на ВК „Тетевен Волей“.

 

– На какво ниво е представителният отбор на клуба?
– Тези хора, който се интересуват, знаят и са запознати с това, че отборът извървя един много дълъг път на развитие, визирам професионалния мъжки отбор. Той успя да изкачи стълбицата на развитие от последния ешелон и дивизия – през 2008 година, до настоящия момент – участие в първа дивизия на България и топ 10 на най-силните отбори в държавата. Най-общо може да определим пътя по следния начин – първата година – 2008/2009 г., отборът става шампион на 4-та дивизия и придобива право да участва в 3-та дивизия; следващата година мъжкият отбор печели и нея, след което придобива възможност и право да участва в т. нар. Висша лига. Следват 5 години участие във Висшата лига с достойно представяне и постепенен плавен растеж в развитието и класирането на отбора, а именно два пъти 6-то място, веднъж 4-то място, веднъж 2-ро място и през 2014-2015 г. последва спечелване на Висшата лига по безапелационен начин с една загуба от 24 мача. В крайна сметка, мъжкият представителен отбор на ВК „Тетевен Волей“ достига до заветната цел да изкачи волейболния спорт в община Тетевен до пиедестала – участие в първа дивизия, където са най-силните отбори в държавата. През 2015/2016 г. мъжкият отбор участва на това ниво, като се представя изключително достойно. Успя да постигне победи срещу почти всичките си противници, като визирам именити отбори от ранга на ВК „Левски“ – София, ЦСКА – София, „Марек“ – Дупница, „Арда“ – Кърджали, „Пирин“ – Разлог. Това доведе до класира на престижното 8-мо място, оставяйки зад себе си отбори като „Левски“ и „Миньор“ Перник, а ЦСКА – София, завършват на 2 точки пред нас. За първа година участието на такова ниво, класирането и въобще представянето на отбора е с възможно най-добрите показатели, имайки предвид финансовите ни възможности.

 

– Развивате ли детско-юношеска школа и състави?
– Клубът развива детско-юношеска школа и тя е една от най-силните, добре развити и многобройни в страната. Школата се създава през 2010 г., 2 години след създаването на мъжкия отбор. Идеята ни е представителната гарнитура да бъде пример и модел за подражание за подрастващите състезатели. Тя стартира с над 40 деца, тренирани от Пламен Николов. Развива се и до ден – днешен с над 100 деца в различни възрастови групи от 10 до 18 години. Самата школа има 7-8 представителни гарнитури – отбори, с които участва в държавния шампионат, организиран от БФВ. Представянето е на доста добро ниво, като в различните години има достижения на школата в топ 10 – визираме 6-то място на момчетата до 13, 10-то място тази година на момчета до 15 и 5-то място в държавата на момчетата ни до 19 – старша възраст. Другата голяма гордост и съответно резултат на школата е, че тя създава добри състезатели за мъжкия отбор, а в момента волейболният ни клуб има получени повиквателни за 7 момчета в националните гарнитури от различни възрастови групи. Това безспорно е плод на добрата работа в школата през тези шест години.

 

– Каква сума е необходима за издръжката на клуба на нивото, на което се намира сега?
– Тук ще кажа следното: апетитът идва с яденето и за всяка една от годините, в които сме се развивали, съответно са ни били нужни различни суми. Най-важното, което трябва да се отбележи е, че никога клубът не е разполагал със сумата, която е необходима за съществуването му, да не говорим за неговото нормално функциониране. Винаги сме започвали да правим нещо, без да имаме готовността да го реализираме, погледнато чисто от финансова гледна точка. За съжаление, винаги съм казвал, че като цяло развитието на клуба е изпреварило възможностите му. Ако погледнем реално на нещата – школа с над 100 деца, със седем младежки национала, с целия щаб на клуба и мъжкия отбор на ниво Супер лига, то изчисленията показват, че минималната сума за издръжка на отбора на нивото, в което се намира в момента, е не по-малко от 150 – 160 хил. лева. Това е минимума за съществуването на клуба, като в тази сума всички разходи са занижени и това са средства, с които сме сметнали, че можем да съществуваме и да задържим нивото и представянето ни до момента. Разбира се, визирайки останалите клубове в държавата и бюджетите, с които те разполагат, съответно възможностите им, ако искаме клубът да гони престижно класиране на ниво Супер лига, дори шампионска титла, същото важи и за турнира за Купата на България, то сумата, която ще е необходима, варира от 200 хил. нагоре, гонейки дори 400-500 хил. Може би тези цифри звучат прекалено завишени, но това не е така, имайки предвид практиката, обстоятелствата и сумите, с които разполагат някои от останалите клубове: „Пирин“ – Разлог е с бюджет над 200 хил., Монтана – над 400 хил., Арда – 300 хил. и то само от собствените им Общини. Другите клубове, на които бюджетите им се осигуряват съвместно от Общината и бизнес партньори – Добрич, Дупница и др., са с бюджет над 300 хил. лв., така че това е екзистенц минимум за съществуването ни. За съжаление, ние винаги оцеляваме с 50% от необходимите средства за всяка една календарна година.
Тук също е важно да отбележим две неща. Към момента Община Тетевен има отношение към волейболния клуб, като се старае, според възможностите, да ни подпомага и се надявам тази тенденция да продължи и занапред, както като отношение и политика, така и като възможност за търсене на по-добро финансиране и увеличаване на финансирането, с която ни подпомага. Тук е важно да се отбележи, че клубът към момента е в една кампания, която се опитва по различни иновативни методи и начини да привлече партньори и спонсори – както местни, така и такива, базирани на национално ниво. В тази връзка сме изготвили пакет документи, които представят на всяка една от компаниите, описание на нашата дейност, визията и опциите за развитие на отбора. В тези документи е записан и начинът, по който предлагаме на всяка една компания възможността за маркетинг и реклама. Тук е моментът да се отбележи, че тази година клубът ще има възможността да излъчи 3 мача от Супер лигата на живо в национален ефир. От тази година мачовете на мъжкия представителен отбор задължително ще се излъчват на живо и от зала „Г. Бенковски“ в интернет пространството.
В документите, който предоставяме на фирмите, са посочени и различни други варианти за реклама на компаниите, съответно на екипировката, рекламни пана, в интернет и др. Важно е да се отбележи, че с тази методи за търсене на партньори и спонсори за клуба, ние предлагаме различни способи – сумите и средствата, които приемаме са различни, а най – важното за нас е желанието и коректността между нас и нашите партньори. Не бихме отказали и подкрепа, изразена в минимални средства, или подкрепа, която не е под формата на пари. Идеята е да се създаде една хомогенна сплав между нас и компаниите, които решат да ни подпомогнат. Отворени сме към всеки един, който има желание да работи с нас, като чрез това интервю апелираме и се надяваме да достигнем до повече хора, желаещи да подпомогнат дейността на клуба.

 

– Каква е визията Ви за развитието на клуба?
– По отношение на въпроса за визията на клуба мога да кажа, че сме много амбицирани и целим в следващия 4-годишен цикъл на развитие мъжкият отбор да задържи нивото, на което се намира в момента, като търси достойно представяне във всяка една от годините. Евентуална опция занапред е отборът да се бори за шампионската титла или за класиране във финалната тройка. Пак казвам, това е много амбициозно и кореспондира с предишния въпрос за финансовото състояние и възможностите на клуба, като времето ще покаже какво ще се случи. В крайна сметка, всичко това не е непостижимо, ако имаме предвид и факта, че предишните години сме залагали по-високи цели, които са изглеждали непостижими, но все пак сме успявали да ги реализираме.
По отношение на развитието на ВК „Тетевен Волей“, желанието на ръководството е следното: школата да е една от водещите в страната, като се повишава силата на всеки един от отборите в нея. Съответно трябва да се наблегне на селекцията на, която да е ориентирана предимно на територията на община Тетевен, но и да се търсят попълнения от други общини, градове и населени места. Това ще допринесе отборите да бъдат по-боеспособни и да се стремим всяка една от формациите да се бори за класиране във финалната осмица в държавата. Това е пътят за създаване на повече национални състезатели и пътя за развитието на тези деца. Това е и начинът, чрез който клубът може да създава собствени волейболни кадри, които да попълват мъжката формация. Там се очаква качествата им да бъдат доразвити, а защо не и да бъдат трансферирани в клубове извън страната, което би следвало да бъде голяма гордост и чест за клуба.

 

– Мислите ли, че сте си поставили твърде високи цели?
– Отговорът на въпроса ще започна с една сентенция: „Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му“. Ако преди 8 години някой беше казал на мен и на екипа, с който работим, че ще стигнем дотук, а именно един от 8-те най-силни отбора/клуба в държавата към момента, със сигурност нямаше да повярваме. Щях да си помисля, че това е нереално и невъзможно, дори непостижимо – още повече в такива кратки срокове. Но поради това, че през тези 8 години сме гонили мечтите си, защото сме имали високи цели, точно затова сме успявали да ги постигнем и затова смятам, че заложените цели за следващите 4 години са наистина високи, но не са нереализируеми. Според мен, тези цели са абсолютно постижими, ако успеем да направим това, което в момента е приоритет за нас – едно широко партньорство между ръководството и екипа, работещи за волейболния ни клуб, от една страна, а от друга – Общината, населението, местният бизнес и бизнесът на национално ниво. Ако успеем да направим един такъв цялостен екип, в който всеки един с нещо да допринесе за волейболния спорт в града и общината ни, то и целите биха били напълно постижими.

 

– Доколкото разбирам, клубът се развива по-бързо от очакваното. Това няма ли да създаде проблем?
– Това нещо го споменах в по-горен въпрос, но това е една констатация и заключение, до което аз и екипът на ВК „Тетевен Волей“ стигнахме. Анализирахме развитието ни през последните 8 години и съответно резултатите, съотнесени към това развитие, както и добрите и не толкова добрите неща в целия процес на израстване. Добре е, защото се вижда, че се развиваме и работим в правилна посока. Има един добре работещ екип, който /дори реално на ентусиазъм/ успява да постигне целите, които е заложил. Не е добре, защото в момента нивото, на което се намираме, е такова, че ако не успеем да направим изравняване между финансовото и организационно развитие на клуба, то ще дойде един момент, в който клубът ще забави развитието си, като има и по – лоша възможност – да тръгне назад. Реален вариант е да остане поне няколко години на това ниво, а дори съществува и възможност, която никой от нас не иска да си я помисли – да преустановим съществуването си и клубът да бъде закрит. Това ние не го искаме, а сме убедени, че е вредно за нашата община Тетевен на първо място, затова правим всичко възможно в момента, за да намерим необходимото финансиране и подкрепа. Искаме клубът да отговори подобаващо на нивото на останалите тимове, на тяхната професионална организация, финансиране, а не на последно място и достижения.
Благодаря още веднъж за проявения интерес и дадена ни възможност с това интервю, като тук искам да отправя и един последен апел към всички, които се интересуват от нас и ни симпатизират. На разположение сме, имаме нагласата и сме отворени към всеки, който има желание да бъде ВК ”Тетевен Волей” – и като част от екипа, и като част от управлението, и заедно да постигнем още по-добри резултати.
Благодаря!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *