Година преди юбилея „Тетевен Волей“ под въпрос за Суперлигата

Ще продължи ли „чудото” въпреки финансовите проблеми ?

АКЦЕНТ
„Всичко при нас е на див ентусиазъм“, твърди президентът Иван Цветков.

„Тетевен Волей“ може да не участва в мъжката Суперлига наесен заради финансови проблеми. Клубът е член на елитното ниво във волейбола от две години, започвайки историята си от асфалтова училищна площадка преди девет години, а през изминалия сезон завършва на 8-о място в редовния сезон /от дванадесет отбора/, след което отпада на 1/4-финалните плейофи от лидера ЦСКА – София.
„Търсим всякакви начини да спасим клуба и неговото функциониране“ – заявява президентът на клуба Иван Цветков. „Ние доста се различаване като организация и финансиране от другите клубове, тъй като се опитваме да се издържаме многостранно – минималните средства от Общината и от спонсори, така и от собствени приходи. Надяваме се, че ще успеем да осигурим базовото финансиране, за да запазим мъжкия тим в Суперлигата и да бъдем конкурентни на останалите отбори. В момента дори има национални състезатели, които искат да играят при нас, но както ние, така и те изчакваме да видим какво финансиране ще имаме и дали ще участваме в първенството.“
Догодина клубът трябва да празнува 10-годишен юбилей от основаването си /през 2008 г./, като гордостта са детската школа с над 100 деца, мъжкият отбор и постигнатото за последните девет години.
За изминалия сезон от телевизионни права клубът е получил, както всички останали клубове от елита – 6250 лв., а бюджетът на клуба за всички дейности за една календарна година не е надвишавал 120 хиляди лева, при минимум 250 хиляди лева само за мъжките отбори на преките конкуренти в Суперлигата.
„Всичко при нас за съжаление е на див ентусиазъм още от създаването на клуба”, казва Цветков. През тези девет години сме съществували година за година и не сме имали устойчивост, каквато имат останалите клубове. Въпреки това, може да се гордеем с постигнатите резултати и коректното ни и пълноценно партньорство с всеки за изминалия период.“
Като един от най-сериозните проблеми Цветков сочи липсата на Закон за спорта. Той признава, че всички компании, с които клубът води преговори, се оплакват, че не получават достатъчни стимули, за да подпомагат спорта и в частност волейбола.
Независимо от проблемите, Цветков смята, че градът и „Тетевен Волей“ имат голям потенциал за развитието на волейболния спорт и спорта като цяло.
„Тетевен е имал силно развита школа и отбор през 70-те и 80-те години“ – разказва Цветков. „Идеята на клуба ни още от създаването му е да се възроди тази характерна за града традиция, а клубът да е един от центровете за развитие на този спорт в Северна България. Вече имаме силно развита школа с над сто деца, няколко младежки национала в различните гарнитури, мъжкият ни отбор спечели три трофея и изкачи стълбицата от последна дивизия до първа”.
“Искаме младите хора в община Тетевен да спортуват, да са здрави и да се гордеят с клуба и града си”, казва Цветков “Защо не един ден Тетевен да бъде и има Национален спортно – учебен център”.
Той се надява на чудо до края на този месец, така че каузата и постигнатото до тук да не бъде заличено, а клубът да започне 10-тата си годишнина с участие в Суперлигата и професионално функционираща школа.

Част от интервюто е публикувано във вестник Труд от 08.07.2017 г.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *