Волейболът навършва 125 години!

Днес, 9 февруари 2020, световният волейбол отбелязва 125 години история!

Днешната дата се смята за рождена на волейбола и е утвърдена като такава в световната практика.

За основател на волейбола се приема американският преподавател по физическо възпитание Уилям Морган, който измислил спорта за забавление и движение на своите студенти. Той бил силно впечатлен от създателя на баскетбола Джеймс Нейсмит, с когото се запознават в колежа Сприйнгфилд три години по-рано. Когато умувал над новия спорт, преподавателят Морган искал да има съчетание от различни елементи, като освен движенията на тялото да има и движение на топка във въздуха, различна обаче от баскетбола.

На 9 февруари 1895 г. Уилям Морган поставя мрежа за тенис на височина 197 см., обявява правилата на новата игра и неговите ученици започват да прехвърлят през мрежата плондер от баскетболна топка. Така се изиграва първият волейболен мач в историята.

Уилям Морган изобретява спорта в град Холиок в щата Масачузетс Първоначално той нарича новия спорт „минтонет“, а малко по-късно професор Алфред Халстед, впечатлен от полета на топката по време на демонстрация на спорта, го преименува на „волейбол“, което в превод от английски означава „топка, летяща, без да пада на земята“.

„Keep the ball flying!“

Честито на всички, които обичат волейболната игра!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *